Luchtig en smaakvol
Met zelfgemaakte truffelmayonaise zet je de smaak van de herfst gemakkelijk op tafel.
Bereidingstijd: 10 minuten (+2-3 uur koelkast)
Dit heb je nodig
(Staafmixer met) garde
- 1 eidooier
- 130 ml extra vergine olijfolie
- 20 ml truffel olijfolie
- 10 ml citroensap (3/4 eetlepel)
- 1 theelepel mosterd
- 1 snuf zout
- 1 snuf peper
Bereiding
Verwarm de extra vergine olijfolie voorzichtig tot 121 graden. Als je geen thermometer hebt, wacht dan tot de olijfolie gaat bubbelen en haal hem dan van het vuur
Klop de eidooier luchtig met de garde. Voeg dan citroensap, mosterd, zout en peper toe.
Terwijl je blijft roeren met de garde de olijfolie heel langzaam druppelsgewijs toevoegen totdat je de juiste structuur hebt bereikt. Klop op lage snelheid totdat je de juiste strutuur bereikt. De warme olijfolie zorgt ervoor dat je ei pasteuriseert.
Voeg de truffelolie langzaam toe.
Proef en breng eventueel op smaak met wat extra citroensap.
Zet de mayonaise enkele uren in de koelkast zodat hij wat opstijft.
Foodpairing tip:
Gebruik de truffelmayonaise op een verse carpaccio, of bij een gegrilld stuk vlees. Of bij zelfgemaakte frietjes of gebakken aardappeltjes. Wil je op de gezonde tour, dip er dan wat rauwe groenten in.
Bewaartip:
In een gesloten potje is hij 2-3 dagen houdbaar. Je kan hem ook invriezen (bijvoorbeeld per portie en dan later gebruiken.
Hier lees je hoe de truffelolie van Palazzo Di Varignana gemaakt wordt.