10 Feiten over extra vergine olijfolie

Hoe leuk is het om iets meer te weten over olijfolie

 

Een goede extra vergine olijfolie is een product van de natuur, aandacht en vakmanschap van de olijfboer en een persing op lage temperatuur, zonder toevoeging van warmte, en (chemische) stoffen. Dit is een arbeidsintensief proces en dit is dan ook de reden dat een goede extra vergine olijfolie zijn prijs heeft en niet in de supermarkt te vinden is. Bij Olicious vinden we het belangrijk alles van onze olijfolie te weten: Waar hij vandaan komt, hoe er in de olijfgaard gewerkt wordt, welke soort(en) olijven zijn er gebruikt, hoe en wanneer werd er geoogst. Ook vinden we de persoonlijke band (vaak ontwikkeld tot vriendschap) met de olijfboer van belang, zodat we gedurende het jaar alle ontwikkelingen kunnen volgen. 

 

Onze kennis over olijfolie delen we graag met je. 

 

Daarom in deze blog 10 interessante feiten over olijfolie. Zo doe je meteen wat kennis op.

olicious | olijvenoogst

1. Het verschil tussen extra vergine olijfolie en 'olijfolie' zit in het productieproces

Een olijfolie mag 'extra vergine' heten als deze een zuurgraad heeft <0,8% en als een organoleptische test (proeftest door een panel van gecertificeerde proevers) uitwijst dat de olijfolie in balans is. Is de zuurgraad hoger, dan wordt de olijfolie geraffineerd met verlies van geur en smaak en met gebruik van chemicalieën. Ook wordt deze vaak aangelengd met een klein percentage extra vergine olijfolie. Helaas maar al te vaak verschijnt dit soort olijfolie toch nog met een extra vergine label in de supermarkt. Uitzonderlijk goede olijfolies hebben een zuurgraad die lager is dan 0,3%. Deze vindt je hier onder andere bij Conventino Monteciccardo, en Palazzo Di Varignana

lees meer over olijfolie

 

2. Extra vergine olijfolie kan ontstekingsremmend werken

Het stofje oleocanthal ontstaat tijden het pletten van de olijven en pitten en zorgt voor de peperige sensatie achter in je keel. Dit stofje blijkt een ontstekingsremmende werking te hebben die sterk lijkt op die van Ibuprofen. 

lees meer over olijfolie en gezondheid

 

3. Het enige verschil tussen groene en zwarte olijven is de mate van rijpheid

Alle olijven kleuren in de laatste rijpingsfase langzaam donkerpaars (wordt waargenomen als zwart). Dit proces begint in de regel eind September en duurt 4 tot 6 weken. Echt zwarte olijven bestaan niet. Als je deze in de supermarkt koopt zijn ze met een kleurstof bewerkt. Naarmate de olijven donkerder kleuren nemen geur en smaak af en wordt ook het aandeel antioxidanten kleiner. De olie zal iets zachter van smaak zijn. Het oogsten van zeer rijpe olijven zie je vooral in Spanje en Griekenland. De Italianen oogsten liever net aan het begin van de rijpingsfase om zo karaktervolle olijfolie te verkrijgen, die ook nog eens bomvol gezonde antioxidanten zit. Het rendement van de olieopbrengst ligt dan wel iets lager. Niet voor niets dat massaproducenten liever zeer rijpe olijven oogsten. Desalniettemin zien we steeds vaker 'early harvest' olijfolies uit Griekenland en Spanje verschijnen. Dit wordt als een bijzonderheid verkocht vanwege zijn frisse smaken, bittertje en spicy karakter. Dit is iets dat de Italianen altijd al gedaan hebben.

 

4. Olijfbomen kunnen tot 2000 jaar oud worden

De olijfboom is een zeer sterke boom. Er zijn verhalen bekend over bomen die meer dan 1000 jaar oud zijn en die nog steeds olijven geven. Het is niet uitzonderlijk om in oude olijfgaarden bomen te vinden met leeftijden tussen 300 en 600 jaar oud. Onze boer Visconti heeft meerdere honderden bomen die ouder zijn dan 200 jaar. Heel bijzonder om te zien. Ze geven nog volop olijven en er is geen verschil in smaak tussen olijven van een 200 jaar oude boom en olijven van een 15 jaar oude boom.

olicious | 200 jaar oude olijfboom Visconti

Deze boom in de olijfgaard van Visconti is meer dan 200 jaar oud

5. Spanje is het grootste olijfolie producerende land ter wereld

Spanje is met een productie van 1270 miljoen liter het grootste olijfolie producerende land ter wereld. Italië komt op de 2e plaats met 331 miljoen liter. Overigens consumeren de Grieken het meest, met 12,8 liter per persoon per jaar. De Italianen consumeren 10,5 liter per persoon per jaar en in Nederland ligt de consumptie bij minder dan 1 liter per persoon per jaar.

 

6. De bittere en spicy smaak is een teken van kwaliteit

Olijfolie met een sterke grasachtige smaak, met bittere tonen en een peperige afdronk bevatten veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die het gezonde karakter van olijfolie bepalen. Onder andere dragen zijn bij aan de vermindering van hart- en vaatziekten, kanker hoge bloeddruk en de de verlaging van het cholesterol.

lees meer hierover

7. Olijfolie is vruchtensap

Technisch gezien is olijfolie een fruitsap. Een olijf is een steenvrucht. Omdat olijven snel bederven als ze van de boom gevallen zijn is het zaak deze zo snel mogelijk te persen. Altijd binnen 24 uur,  en -voor een extra vergine olijfolie- bij een temperatuur lager dan 27 graden Celsius. Dit voorkomt oxidatie (hetzelfde effect als een appel die bruin wordt direct nadat je hem hebt doorgesneden). Als olijven voor het persen oxideren ontstaat er een smaakafwijking, die ook wel 'defect' genoemd wordt. Vanaf dat moment is de olijfolie niet meer geschikt voor consumptie.

 

8. De kwaliteit van olijfolie gaat achteruit gedurende tijd en onder invloed van licht, lucht en warmte

In tegenstelling tot wijn wordt olijfolie niet beter met de tijd. Daarom is het zaak altijd een verse olijfolie te gebruiken. Dat betekent het meest recente oogstjaar, en uit een zo klein mogelijke fles. Houd olijfolie ook uit de buurt van warmtebronnen en bewaar hem in de originele donkere fles. Nooit in een lichte fles en bij voorkeur ook niet in een 5-literblik, want daar kan veel zuurstof bij.

lees meer over het bewaren van olijfolie

 

9. Olijfolie is een gezond product

Olijfolie bestaat voor meer dan 70% uit onverzadigde vetten. Deze verlagen het LDL cholesterol en helpen daarmee hart- en vaatziekten voorkomen. Daarnaast bevat het veel vitamine E. Verder bevat extra vergine olijfolie Omega 3, 6 en 9 vetzuren gebalanceerde verhouding. Omega 3 vind je ook in vis en noten en draagt bij aan de vermindering van hart- en vaatziekten. Daarnaast helpen de Antioxidanten veroudering van het menselijk lichaam in evenwicht te brengen. Ze zorgen er in feite voor dat je cellen langer blijven bestaan. Ook worden de antioxidanten in verband gebracht met voorkómend effect op Alzheimer, Parkinson en kankervorming en ze zorgen voor een verbeterde doorbloeding.

lees meer hierover

 

10. In extra vergine olijfolie kan je gerust bakken

Zolang je zorgt dat de olijfolie niet gaat roken is het een uitstekend product om in te bakken.

lees meer hierover in dit artikel

olicious | oude, gezonde en kwieke olijfboer