Hemelse Italiaanse bruschetta met mozzarellacreme, basilicum en olijfolie
Deze bruschetta met een dikke snee (desem)brood en creme van mozzarella brengt je snel in Italiaanse sferen. Een geslaagde fusie tussen twee klassiekers -bruschetta en caprese- en een feest om als gezellig voorgerecht of bij de aperitivo op tafel te zetten
(bereidingstijd 15 minuten, oventijd 30 minuten)
Foto: Dagmar Smeets van vertruffelijk.nl
Recept
(voor 4 personen)
- 4 dikke sneden (desem)brood
- ca 225 gram mooie cherrytomaatjes
- 1 bol (buffel) mozarella, bijvoorbeeld van de Stoerderij
- 1 eetlepel pijnboompitten (geroosterd)
- 1 teentje knoflook
- verse basilicum
- een snufje zout
- eventueel om te garneren: fleur de sel
- een medium tot robuuste extra vergine olijfolie van goede kwaliteit
Bereiding
- Doe de tomaatjes in een ovenschaal met olijfolie en zorg dat ze enigszins onder staan. Rooster de tomaatjes ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius. Ze zijn klaar als de velletjes gesprongen of verschrompeld zijn. Laat ze daarna een beetje afkoelen,
- Pureer de mozzarella met 1 eetlepel olijfolie, 4-5 blaadjes basilicum en 1 eetlepel pijnboompitjes tot een luchtige creme. Voeg naar smaak een klein snufje zout toe.
- Rooster het brood rondom licht goudbruin in de oven of grillpan. Snijd de knoflook doormidden en wrijf het brood ermee in. Knoflook geeft een sterke smaak af dus doe dit naar smaak.
- Besprenkel je brood met olijfolie en laat dat een beetje intrekken. Smeer een lekkere laag mozarellacreme op het brood. Leg vervolgens de nog warme tomaatjes erop en druk er voorzichtig op zodat ze wat vocht loslaten.
- Maak je bruschetta af met wat verse basilicumblaadjes en besprenkel royaal met de olijfolie
Buon appetito!
Olijfolietip: de Monocooltivar van Visconti
Foto: Dagmar Smeets van vertruffelijk.nl
Deze olijfolie is lekker bij bruschetta met tomaat
Dit recept voor bruschetta met tomaat werd bereid met de Monocooltivar extra vergine olijfolie van Visconti. Het is een medium fruitige olijfolie die in dit gerecht heel goed tot zijn recht komt. De frisheid in combinatie met de groene grasachtige tonen en een klein pepertje in de afdronk maken dit een lekkere olijfolie bij deze bruschetta. Voor deze olijfolie worden Peranzana olijven uit Puglia gebruikt, afkomstig van eeuwenoude bomen. Dankzij de combinatie met duurzame landbouwpraktijken en de specifieke olijfsoort mag deze extra vergine olijfolie het Slow Food Praesidio dragen.
Onze andere olijfoliesuggesties voor dit gerecht vind je hieronder.
Over dit recept
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Dagmar Smeets van Vertruffelijk.
Omdat Dagmar erg enthousiast is over de extra vergine olijfolie van Olicious vroegen wij haar enkele lekkere en eenvoudige recepten te ontwikkelen waarin olijfolie een belangrijke rol speelt. Op haar foodblog vind je nog veel meer lekkere recepten en inspiratie.