Di Mino
Francesco Di Mino | Biodiversiteit | Sicilië
3e generatie olijfoliemaker
Francesco Di Mino
Francesco Di Mino's olijfgaarden liggen in Contrada Scintilia, ongeveer twintig kilometer van de Vallei van de Tempels in Agrigento (Sicilië). In het begin was de productie voorbehouden aan familie en vrienden, maar vanaf 2020 is er een enorme kwaliteitsslag gemaakt en wordt Francesco nationaal en internationaal gekend.
De Nocellara del Belice olijfsoort is de dominante soort op Sicilië. Hij komt in verschillende streken voor. Rondom de Etna (Nocellara Etnea) en in de Belice vallei (Nocellara del Belice).
Tevens groeit op Sicilië groeit de bijzondere olijfsoort Biancolilla. Hij smaakt zacht en iets zoet en is subtiel qua bitterheid en scherpte. Bijzonder is dat de olijf in eerste instantie wit is (Bianco) en naarmate hij rijpt paars kleurt (Lilla).
Om de herkomst en productiemethode te garanderen zijn de olijfolies van Di Mino IGP gecertificeerd. En bovendien ook nog eens 100% biologisch.
Al ongeveer een eeuw lang volgen we onze grootste passie: het cultiveren van de familie olijfgaarden. Het stokje is al drie generaties lang doorgegeven van vader op zoon en vandaag de dag produceren we een extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit, met behoud van de waarden van de traditie.
Francesco Di Mino
De olijfgaarden
Zorgvuldige selectie van de olijven, koude persing binnen een paar uur na de oogst en de juiste conservering garanderen hoge kwaliteit monocultivar olijfolies.
Francesco: "Onze olijfgaarden worden op natuurlijke wijze verbouwd, zonder gebruik van chemicaliën en met respect voor de biodiversiteit en de morfologische kenmerken van het land. Deze bijzondere aandacht heeft ertoe geleid dat onze olie kwaliteitscertificeringen heeft gekregen als BIO- en IGP-product."
Kwaliteit
Door zorgvuldig te cultiveren en te oogsten worden olijfolies met een lage zuurgraad verkregen. Vooral de Nocellara kenmerkt zich door een hoog aandeel aan polyfenolen, dat zich uit in de bitterheid en scherpte van de olie. De polyfenolen dragen bij aan de preventie van ziekten en gaan de werking van vrije radicalen tegen. Tevens gaan de oxidatie van vrije vetzuren tegen, waardoor de houdbaarheid van de olie vrij lang is.