Sjoemel olijfolie


Radio 1 over sjoemel olijfolie

Collega Olijfolie Sommelier Wilma van Grinsven-Padberg sprak op Radio 1 over gesjoemel met olijfolie, recente prijsstijgingen en het herkennen van extra vierge olijfolie. Ze gaar ook in op:

  • Bakken in extra vierge olijfolie
  • Gezondheidsaspecten
  • Productieproblemen als gevolg van het klimaat
Mark Lemmens | Olijfolie Sommelier

 

Hoi, ik ben Mark Lemmens. Ik ben gecertificeerd Olijfolie Sommelier en studeerde hiervoor in New York aan het Olive Oil Time Education Lab. Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd bij de oudste olijfolieschool van Italië, O.N.A.O.O. Ook ben ik verbonden als proever en panellid aan het Olijfolie Instituut.

Vaak gestelde vragen

Hoe herken ik goede extra vergine olijfolie?

Goede extra vergine olijfolie herken je aan de frisse geur van groen gras, groene blaadjes, kruiden of tomatentakjes. En aan bitterheid in de smaak en scherpte in de afdronk.

 

Lees meer hier

Waar koop ik goede extra vergine olijfolie?

Die koop je niet in de supermarkt maar bij een specialist. De specialist kan je alles vertellen over geur, smaak en herkomst. Mark -eigenaar van Olicious- heeft opleiding gevolgd in Italië en New York.

 

Hier lees je meer

Kan ik bakken in extra vergine olijfolie?

Ja dat kan! Dat is lekker en gezond en mits je een gefilterde olijfolie koopt (dat zijn de meeste) is dat gewoon mogelijk. Het is een fabeltje dat dat ongezond zou zijn.

 

Lees meer

Hoe weet ik of een olijfolie slecht is?

Een slechte olijfolie ruikt naar wax, vetkrijtjes of zwarte olijventapenade. Ruik je de geur van abrikozen of een beetje zoetzuur, dan is hij ook niet goed. Dan zijn de olijven al begonnen met fermenteren voor er olie van geperst werd.

 

Meer weten?

Is olijfolie gezond?

Ja! Mits je extra vergine olijfolie gebruikt. Die helpt hart- en vaatziektes voorkomen en werkt verlagend voor je cholesterol.

 

2 eetlepels goede extra vergine olijfolie per dag  is goed voor je gezondheid.

Lees meer

Krijg ik goede kwaliteit extra vergine olijfolie in de supermarkt?

Helaas meestal niet. Onderzoek door het Olijfolie Instituut heeft uitgewezen dat 74% van de extra vergine olijfolies uit de supermarkt niet aan de norm voldoen. De blind geteste olijfolies vertoonden zogenaamde defecten door oxidatie en fermentatie.

 

Je koopt dus beter bij een expert.

Meer weten over extra vergine olijfolie. Lees hier