De beste olijfolie met vanille ijs
Vanille ijs met olijfolie en zeezout ging dit jaar viral op Tik Tok. Ook Dua Lipa is een groot fan van dit simpele en lekkere toetje.
Onder kenners van olijfolie is de combinatie al veel langer traditie. En eerlijk is eerlijk, het is ontzettend lekker. Maar je moet wel zorgen voor de juiste olijfolie. Want niet elke olijfolie met vanille ijs combinatie is lekker.
Voor de beste smaakbeleving met vanille ijs kies je uiteraard voor extra vergine olijfolie, vanwege zijn fruitigheid en goede smaak. Nooit olijfolie mild of classico uit de supermarkt, want dat zijn geraffineerde olijfolies zonder geur of smaak. Die voegen niets toe.
Ook heb je een olijfolie nodig met een sterke fruitigheid en een olijfsoort waarvan de geur en smaak blijft staan op het koude ijs. De beste olijfolie voor vanille ijs zetten we hieronder voor je op een rij.
Smaakcombinaties olijfolie en ijs
Extra vergine olijfolie is een complex ingrediënt met een breed scala aan smaken, van delicaat en rijp geurend tot robuust en pittig. Zodra je olijfolie over vanille-ijs giet, ontstaat er een harmonieuze balans tussen de romige structuur en zoetheid van het ijs en de scherpe, groene smaak van de olie.
Je versterkt deze combinatie door een beetje zeezout toe te voegen. Het haalt de smaak nog meer op en geeft tevens een krokante. Daardoor wordt elke hap een feestje voor je smaakpapillen. Voor contrast kies je voor zwart zeezout, dat ziet er ook nog eens heel leuk uit.
Welke olijfolie kan je het beste gebruiken bij vanille ijs: Sommelier's keuze
Als olijfolie sommelier kies ik de beste olijfolie - spijs combinaties. Dit zijn mijn favorieten voor gebruik in combinatie met vanille ijs en zeezout.
De olijfsoorten Ascolana en Nocellara del Belice houden hun smaak en geur het allerbest in combinatie met het koude vanille ijs.
Een simpel recept met vanille ijs en olijfolie
Heerlijk en binnen 3 minuten op tafel. Verras je gasten met vanille ijs met olijfolie en zwart zeezout.
- Schep een royale bol vanille-ijs of slagroomijs in een mooi glas.
- Giet een eetlepel extra vierge olijfolie over het ijs.
- Strooi een snufje (zwart)zeezout erover, dit geeft een mooie crispy bite
- Serveer direct en geniet van de smaakbeleving
Hoi, ik ben Mark Lemmens. Ik ben gecertificeerd Olijfolie Sommelier en studeerde hiervoor in New York aan het Olive Oil Times Education Lab. Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd bij de oudste olijfolieschool van Italië, O.N.A.O.O. Ook ben ik verbonden als proever en panellid aan het Olijfolie Instituut.
Vaak gestelde vragen
Meer weten over extra vergine olijfolie. Lees hier