Hoe kies je de beste olijfolie? En hoe weet je dat je een goede kwaliteit olijfolie kiest? Begin in ieder geval altijd met een extra vergine olijfolie. Dat is olijfolie van de beste kwaliteit, op een mechanische wijze gemaakt en vrij van smaak- en geurafwijkingen.
Zie je Olijfolie Mild, Olijfolie Classico staan? Vertrouw het dan niet. Dan heb je waarschijnlijk met geraffineerde olijfolie te maken. Niet lekker, niet gezond!
Overvloed op het supermarktschap
In de supermarkt word je met gemak op een dwaalspoor gezet als het om olijfolie gaat. Waarop moet je letten bij het selecteren van een goede olijfolie? Met onze 5 tips grijp je er niet meer naast.
Tip 1: koop altijd olijfolie van het meest recente oogstjaar.
Bij een goede olijfolie staat dit op het etiket. Het wordt in de regel aangeduid als bijvoorbeeld ('23/'24), dat betekent dat de olijven tussen september 2023 en februari 2024 geoogst zijn. Staat het oogstjaar er niet op dan heeft de producent iets te verbergen. Niet doen! Olijfolie neemt gedurende tijd en onder invloed van licht, lucht en temperatuur in kwaliteit af. Bij veel supermarkt olijfolie wordt helaas geconstateerd dat deze -ondanks de houdbaarheidsdatum op het etiket- niet meer extra vergine genoemd mag worden. Dat komt doordat de olijfolie dusdanig achteruit is gegaan dat er defecten zijn opgetreden. De olijfolie begint dan ranzig te worden.
De beste olijfolie die je koopt is dus maximaal 1 jaar oud.
Voorbeelden van oogstjaar, batchnummer en houdbaarheidsdata
Tip 2: lees het etiket
Een extra vergine olijfolie kan je herkennen aan de volgende claim op het etiket:
🇳🇱 ‘Rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit’
🇮🇹 'Olio di oliva di categoria superiore ottenuto direttamente dalle olive e unicamente mediante procedimenti meccanici'
Let er goed op dat je niet 'geflest' wordt met kreten als 'Olijfolie Mild, Light'. Vaak heb je dan te maken met geraffineerde olijfolie.
Let ook op de herkomst. Staat er op het etiket dat de olijfolie afkomstig is van olijven uit de EU of zelfs van buiten de EU dan heb je te maken met een mengsel. Bedenk dan dat de olijven en de olie een lange weg hebben afgelegd en dat ze misschien helemaal niet zo Italiaans zijn als de verpakking doet vermoeden. Dergelijke fabrikanten doen er op die manier alles aan om zo goedkoop mogelijk te produceren.
Koop dit dus niet
Wil je een Italiaanse olijfolie? Let er dan op dat de herkomst van de olijven of de olie daadwerkelijk uit Italië is. Kies niet voor een groot merk, maar voor een kleinschalige olijfboer. Kies ook indien mogelijk voor een monocultivar olijfolie, gemaakt van slechts één olijfsoort.
Tip 3: fruitige en groene geur, bitterheid en spicy in de smaak
Extra vergine olijfolie kenmerkt zich door een groene, grasachtige geur. Bij robuustere olijfolies kun je ook kruidigheid waarnemen, bijvoorbeeld distel of tomatentakjes. De geur moet aangenaam en fris zijn. Je ruikt het beste door wat olijfolie in een glaasje te gieten, het met je hand iets op te warmen, te walsen en dan met je neus de geur langzaam op te snuiven. Ruik je niets, dan is het geen goede olijfolie.
In de smaak is altijd iets van bitterheid aanwezig en de afdronk moet een spicy prikkel in je keel geven. Dit peperige wijst op de aanwezigheid van antioxidanten. Een zeer gezonde eigenschap van olijfolie. Afhankelijk van het smaakprofiel van de olijfolie kunnen bitterheid en peperigheid variëren.
We begrijpen best dat je niet altijd in de gelegenheid wordt gesteld de olijfolie te proeven. Heb je een olijfolie gekocht waarin de genoemde geur- en smaakcomponenten ontbreken, koop het dan gewoon niet meer en vraag een specialist om advies.
Tip 4: bedenk vooraf waarvoor je hem wilt gebruiken
Extra vergine olijfolie wordt onderverdeeld in een drietal smaakprofielen: mild, medium en robuust. Kies de soort die bij je gerechten past. Een robuuste olie voor bijvoorbeeld vleesgerechten, vette vis en pizza, een medium olijfolie voor vis en salades en een milde olijfolie voor gekookte groenten en gerechten met een milde smaak. Zo weet je zeker dat olijfolie op een harmonieuze wijze bijdraagt aan de smaak van je gerecht.
Bij Olicious helpen we je hierbij door de olijfolies duidelijk in te delen op smaakprofiel en toepassing.
Tip 5: Olijfolie met een keurmerk
Koop eventueel een olijfolie met een keurmerk. Bijvoorbeeld van het Olijfolie Instituut
Dan weet je zeker dat de olijfolie gekeurd en getest is volgens strikte regels en door een speciaal daarvoor aangewezen panel van experts.
Dit is bijvoorbeeld het gouden keurmerk van het Olijfolie Instituut. Geschat wordt dat minder dan 5% van de olijfolies uit de EU in aanmerking komt voor een gouden keurmerk.
Tip 6: koop bij een specialist en laat je adviseren
Niemand weet meer van olijfolie dan een specialist. Omdat we bij Olicious continu olijfolie proeven en direct en persoonlijk contact hebben met de boeren weten we exact hoe onze olijfolies smaken. We investeren in kennis en ontwikkeling. Wist je bijvoorbeeld dat wij wel 10 olijfolies per week blind beoordelen? Mark is zelfs panellid bij een erkend testpanel waarbij olijfolies op meer dan 10 punten officieel beoordeeld worden.
Zo kunnen we je op basis van jouw wensen en smaak helpen de beste olijfolie te vinden. We selecteren streng op kwaliteit en professionaliteit van onze boeren. Die komt tot uiting in hun passie, werkwijze en de technologie die ze gebruiken bij het persen.
We staan altijd voor je klaar via e-mail, telefoon of whatsapp. Twijfel je nog? Neem dan contact op.
Ach, en Tip 6a: koop van een kleine, lokale ondernemer
Want ook dat zijn we bij Olicious. Onze ziel en zaligheid zit in de olijfolie en we brengen onze passie en kennis graag aan jou over. Zo help je ons groeien en zo stel je zeker dat wij nog lang en zorgvuldig ervoor zorgen dat de beste olijfolie naar Nederland komt.
'Ik sta persoonlijk voor de kwaliteit van iedere fles olijfolie die ik verkoop'
Mark Lemmens