De beste olijfolie uit Italië
Wij helpen je bij het kiezen van de beste olijfolie voor jouw gerecht of jouw smaak
Goede olijfolie is een echte smaakmaker bij de maaltijd. Liefhebbers van olijfolie zoeken altijd naar een mooie harmonie tussen het eten en de olijfolie. Wij maken die zoektocht naar harmonie gemakkelijk zodat jij eenvoudig de beste olijfolie voor jouw toepassing kiest.
In Italië zoeken we steeds naar unieke olijfolie. Hiervoor werken we samen kleinschalige boeren die met toewijding en respect voor de natuur het hele jaar druk in de weer zijn om goede olijfolie van de hoogste kwaliteitsclassificatie -namelijk extra vergine- te maken. Vol van smaak en niet in de supermarkt te koop. Bij Olicious bestel je olijfolie online en we zorgen ervoor dat je hem voor het weekend in huis hebt.
vóór het weekend in huis
vóór dinsdag 21:00 besteld
woensdag met liefde verzonden
gratis vanaf €59,- (België vanaf €100,-)
kwaliteit
Altijd de beste olijfolie van extra vergine kwaliteit
100% Italiaanse extra vergine olijfolie
persoonlijk geselecteerd
Extra vergine - de classificatie voor goede olijfolie
Extra vergine is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor olijfolie. Bij Spaanse olijfolie spreken we van extra vierge en de internationale aanduiding is extra virgin. Ze betekenen allemaal hetzelfde: de beste olijfolie van 'maagdelijke' kwaliteit. Dat wil zeggen het pure sap van de olijfvrucht, verkregen door een mechanische persing bij lage temperatuur. Én zonder toevoeging warmte of chemische stoffen. Een extra vergine olijfolie wordt gekenmerkt door een fruitige geur en smaak, die in sterkte kan variëren. Dit wordt onder andere bepaald door de olijfsoort, het oogstmoment, het productieproces en de kwaliteit van de olijven. Daarnaast moet een goede olijfolie van de extra vergine categorie aan een aantal officiële eisen voldoen. Zo mag de zuurgraad -de aanduiding voor het gehalte aan vrije vetzuren- niet hoger zijn dan 0,8% en mag de olijfolie geen defecten hebben, negatieve afwijkingen in geur en smaak. Het hele productieproces van olijfolie is gericht op het behoud van de goede eigenschappen van de olijfolie.
Onze leveranciers van Italiaanse olijfolie
Waarom is extra vergine olijfolie de beste olijfolie?
Er bestaan vier officiële kwaliteitsaanduidingen voor olijfolie. Extra vergine is daarvan de beste. Daarnaast zijn er:
- Vergine olijfolie: een zuurgraad tussen 0,8% en 2% en de aanwezigheid van defecten
- Olijfolie: Geraffineerde olijfolie verkregen door (chemische) raffinage van vergine olijfolie met een te hoog aandeel aan defecten
- Pomace of Sansa: Dit is een olijfolie die wordt verkregen door het (chemisch) bewerken van afval van geperste olijven.
Extra vergine olijfolie is dus vrij van afwijkingen in geur en smaak. Dat duidt erop dat de olijven bij de oogst in zeer goede conditie waren en dat er tijdens het transport en persen zeer zorgvuldig met de olijven is omgesprongen. Dat moet ook wel want olijven zijn zeer kwetsbaar en beginnen vrijwel meteen na de oogst te oxideren. Als dit teveel gebeurt dan kan de olijfolie bederven. Hij kan dan zuur of ranzig gaan ruiken. Gek genoeg wordt een dergelijke geur door veel mensen als normaal ervaren, omdat veel olijfolies uit de supermarkt dit defect vertonen. Een goede olijfolie wordt dus ook binnen hooguit 24 uur na de oogst geperst.
Bij een olijfolie uit de extra vergine klasse zijn alle eigenschappen van de olijf behouden gebleven. Hierbij zijn in het bijzonder de antioxidanten van belang. Deze hebben een gunstig effect op de gezondheid en zorgen voor stabiliteit. Daardoor is een extra vergine olijfolie ook langer houdbaar dan een geraffineerde olijfolie. De smaak zal veel langer behouden blijven en de olie zal nog lang vers ruiken en lekker zijn. De antioxidanten -polyfenolen genaamd- hebben een positieve uitwerking op onze gezondheid. Ze helpen hart- en vaatziekten te voorkomen en verminderen de kans op hoge bloeddruk, parkinson en dementie. Olijfolie uit deze categorie is ook fruitig qua geur. Deze doet denken aan groene appel, groene blaadjes of vers gemaaid gras, kruiden of tomaat. Een ook de smaak is uitgesproken met vaak bittere tonen, artisjok en in de regel een scherpte in de keel. Hoe eerder geoogst (in een vroege fase van rijping), hoe hoger het gehalte een polyfenolen. Deze ervaar je als scherp achter in de keel. Extra vergine olijfolie uit Italië wordt vaak gekenmerkt door die scherpte. Zeker olijfolie van hoge kwaliteit en serieuze producenten wordt vaak vroeg in de rijpingsfase geoogst. Dan zijn de olijven in opperbeste kwaliteit en wordt een lage zuurgraad verkregen.
Ruik je groene geuren en proef je een scherpte in de keel, dan weet je dat je met de beste olijfolie te maken hebt. Bij het officieel beoordelen van olijfolie wordt deze ingedeeld in een categorie. Milde olijfolie, waarbij fruitigheid, bitterheid en scherpte licht aanwezig zijn. Medium olijfolie, waarbij alle drie sterker aanwezig zijn. En robuuste olijfolie. Daarbij zijn de kenmerken zeer sterk aanwezig. Een milde olijfolie past goed bij lichte gerechten, zoals bijvoorbeeld groene bladsla of brood zonder zeezout. Een medium olijfolie is vaak uitstekend bij salades, dressings, tomaat en vis en een robuuste olijfolie gaat vaak heel goed met (rood) vlees, pasta, pizza of vette vis.
Kies de juiste olijfolie
Welke olijfolie is de beste
Dit is moeilijk te beantwoorden. Een olijfolie die door een vakjury is beoordeeld met een hoog aantal punten hoeft niet persé jouw smaak te zijn. Maar het is wel een absolute kwaliteitsindicator. Daarom beoordelen we bij Olicious alle olijfolie volgens het puntensysteem van het International Olive Council. Zo weten we zeker dat we kwaliteit in huis halen. Nu heb je waarschijnlijk nog steeds de vraag: welke olijfolie is de beste voor salades en vis of welke olijfolie is de beste voor gebruik bij vlees.
Met die keuze helpen we je bij Olicious door ons overzichtelijke menu. Wij vereenvoudigen de foodpairing en jouw eigen smaakpapillen bepalen of jouw olijfolie de beste is. Wij hebben er in ieder geval alles aan gedaan om de absolute topkwaliteit te selecteren. Lees meer over de 7 kenmerken van extra vergine olijfolie.
Check hier wat olijfoliesommelier Wilma van Grinsven zegt over het kiezen van de juiste olijfolie.