Verse olijfolie is gearriveerd
In November bezochten we diverse olijfolieproducenten in Puglia en proefden we hun verse olijfolie. Echt 'vers van de pers'. Het is elke keer weer bijzonder om in de hectische oogsttijd meegenomen te worden naar de perserijen en naar de olijfgaarden. Het proces van olijf naar verse olijfolie moet snel gaan. De boeren doen er alles aan om bederf door fermentatie of oxidatie te voorkomen en de beste olijfolie als eindproduct te realiseren.
Nieuwe oogst olijfolie is steeds meer beschikbaar
Inmiddels is het januari en heeft de nieuw geoogste olijfolie kunnen rusten en decanteren. Daarbij zijn de laatste restjes vruchtvlees naar de bodem van de tanks gezakt, en is de olie met een laatste filtering gereed gemaakt worden voor botteling. We krijgen steeds meer van de nieuwe oogst binnen.
Hoe herken je verse olijfolie?
Daarvoor moet je even ruiken. Een goede olijfolie ruikt naar groen gras, groene blaadjes, appel of kruiden. Als je dit ruikt dan weet je dat je olijfolie vers en goed is. Je kan het ook herkennen aan het etiket. Een goede olijfolieproducent vermeldt namelijk het oogstjaar. Het is dan ook aan te raden altijd een verse olijfolie van het meest recente oogstjaar te kopen. Op die manier ben je vrijwel zeker van kwaliteit. Bij Olicious hebben we de olijfolie getest op 14 criteria. Hiermee ben je zeker van de meest verse en beste kwaliteit olijfolie.
Deze olijfolies zijn weer volop beschikbaar
Hoe lang blijft olijfolie vers?
In een donkeren en afgesloten fles kan olijfolie redelijk lang bewaard worden. Soms tot wel 2 jaar. Eenmaal geopend is het verstandig de olijfolie binnen een week of 8-10 te gebruiken. Onder invloed van lucht verliest hij zijn versheid.
Veelzijdige olijfolie
Omdat verse olijfolie zo veelzijdig is, is het een essentieel ingrediënt in veel traditionele keukens, waaronder die van Italië, Spanje en Griekenland. Probeer het eens uit in je eigen keuken en ontdek hoe het je gerechten een extra smaakboost kan geven. Kies voor verse olijfolie voor een gezonde en smaakvolle toevoeging aan je dagelijkse maaltijden.
Waarom moet olijfolie geraffineerd worden?
Veel consumenten denken dat alle olijfolie gelijk is.
3x de beste olijfolie met vanille ijs
Vanille ijs met olijfolie en zeezout ging dit jaar viral op Tik Tok. Ook Dua Lipa is een groot fan van dit simpele en lekkere toetje.
Sjoemel olijfolie
Collega Olijfolie Sommelier Wilma van Grinsven-Padberg sprak op Radio 1 over gesjoemel met olijfolie, recente prijsstijgingen en het herkennen van extra vierge olijfolie. Ze gaar ook in op:
Tips voor olijfolie kopen in Italië
Hier lees je de beste tips van een olijfolie sommelier als je van plan bent olijfolie rechtstreeks in Italië te kopen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.
Weet de Olijfolie kwaliteit met de OLISCORE
Wij testen elke olijfolie op 13 kwaliteitsaspecten volgens een systematiek.
Geraffineerde olijfolie
Weet jij welke olijfolie je moet kiezen als je voor het supermarktschap staat? Classico, Mild, Bak olijfolie, Warm gebruik, Koud gebruik... Het schap staat er vol mee. En dan heb je nog extra vierge...